Morten
Alfred
Høirup
Du kan lytte til en podcast om Danish Dia Delight og hele den allersidste koncert her!
I 1994 danner Carl Erik Lundgaard bandet Danish Dia Delight der, som navnet antyder, sætter spotlight på ny dansk folkemusik i almindelighed, og på den lille diatoniske harmonika - Carl Eriks favorit-instrument - i særdeleshed.
Carl Erik spørger om jeg vil være med på guitar, og det vil jeg gerne. Jeg kender til gengæld en anden københavner, Casper Ludvigsen, som spiller rock, funk og jazz på elektrisk basguitar og han vil også gerne være med.
Carl Erik får også fat i saxofonist Henrik Bredholt fra Aarhus, som ellers især har fokus på den jødiske klezmer-musik, og nu manglede vi bare en perkussionist eller en trommeslager.
I årene 1994 til 1997 arbejder vi med forskellige skrappe perkussionister og trommeslagere, her i blandt Janus Templeton, Flemming Quist Møller, Martin Bregnhøi, Karl Bille og ikke mindst Claus Fossing, sidstnævnte også kendt fra The Original Polcalypso Orchestra (Karlekammeret).
Sammen knokler, skændtes, griner og rejser vi, koncentreret om en fælles idé om at udvikle og præsentere et bud på ny dansk folkemusik, med rødderne solidt plantet i traditionen, og alle sanser pegende ud mod alt hvad der røre sig omkring os.
Det bliver til en lang række koncerter på spillesteder og festivaler i Danmark, Tyskland, Holland, Belgien, Sverige, Finland, Estland og USA.
Danish Dia Delight spiller bl.a. på den store tyske Rudolstadt Folk & Tanz Festival i 1995, og samme år på den mindst lige så store South by South West-festival i Texas.
Vi spiller da København fejrer sin status som Europæisk Kulturby i 1996, og vi spiller da European Broadcasting Unions Folk Festival afholdes i Roskilde i 1996.
Jo, det lille band knokler og rejser rundt indtil vi en dag i juli 1997 står en smule slidte på scenen på den store Kaustinen Folk Festival i byen Kaustinen et godt stykke oppe i Finland.
Her er vi i lighed med flere andre danske bands en del af et større dansk folkemusik fremstød iværksat af det der dengang hed Folkemusikkens Fælles Sekretariat. Vi taler bands som bl.a. DUG, The Original Danish Polcalypso Orchestra og Lang Linken, og nu skal Danish Dia Delight så spille den koncert som siden skal vise sig at blive vores sidste nogensinde.
'Vi er helt oppe på tåspidserne..', fortæller Carl Erik Lundgaard, og fortsætter: 'Lokalet er fyldt med danske og udenlandske kollegaer, og så er der problemer med lyden, og feedback på scenen. Jeg kan huske at vi er meget ophidsede over det. Ikke på en vild måde, men det stimulerer os til at give den fuldstændig knald på, og når man hører koncerten kan man godt høre at vi sidder ikke tilbagelænet i stolene imens vi spiller, på ingen måde. Vi er på tåspidserne!'
Hør koncerten via linket øverst.