Bio

Guitarist, sanger, komponist & musikjournalist

Image
Komponist, guitarist og sanger Morten Alfred Høirup bor i en lejlighed nær en af Frederiksbergs smukke gamle parker.
“Mit liv drejer sig om fortællingen og musikken, den traditionelle, men ikke mindst den nykomponerede musik, og det er i samtalen med publikum at jeg oplever musikkens styrke. Hvor end i verden jeg spiller, så møder jeg et publikum som fra deres eget liv kender og genkender de sorger, glæder og livskampe, som ligger til grund for den musik vi spiller, og de sange vi synger. Det er fantastisk livsbekræftende, og det giver i høj grad mening, at spille sine egne kompositioner i Danmark, Japan eller Bulgarien, og opleve at publikum tager imod og favner musikken, og sender masser af positiv energi tilbage!”
Morten Alfred er kendt og respekteret på den danske og internationale folkemusikscene som en dynamisk, nyskabende og dybt original guitarist, sanger og komponist. Den amerikansk baserede hjemmeside, Rambles.net skriver:
”Morten Alfred Hoirup has been playing guitar for over 20 years and is a master of his instrument. His playing is expressive, powerful, yet graceful. He is also a great storyteller.”

Morten Alfred har i årenes løb indspillet en lang række albums med forskellige bands, og har modtaget ikke mindre end ti Danish Music Awards, her i blandt “Årets Danske Folk Album” (2004) og “Årets Danske Folk Komponist” (2004). I 2012 modtog han en Danish Music Award i kategorien “Årets Ærespris”, for sit mangeårige engagement på den danske roots- og folkemusikscene, og i 2016 modtog han, sammen med trioen Gangspil en Danish Music Award  i kategorien “Årets Danske Traditionspris”.

Desuden har han modtaget en “Preis der Deutsche Schallplattenkritik 2008”, “Tingluti Prisen” (2012), DMF’s “Ildsjæleprisen” (2014), Musik over Præstø Fjords “Spillemandsprisen” (2015), og en lang række legater fra bl.a. DJBFA, KODA, DMF, DAF, Tingluti og Statens Kunstfond.

Morten Alfred er voksede op i en musikalsk familie. Faderen, Fin Alfred Larsen, er folkesanger, musiker og traditionsbærer, og allerede som teenager begyndte Morten at spille i sin fars efterspurgte bryllupsorkester.

I de følgende år optrådte han i store dele af verden med bl.a. den internationale trio, American Café Orchestra, den danske duo, Haugaard & Høirup (1998 – 2008), i folk/world bandet Himmerland (2010 – 2015), og i trioen Gangspil (2012 – 2017).

I øjeblikket spiller Morten Alfred bl.a. sin egen musik i bandet Morten Alfred & Vingården, med hvem han i 2023 udgav EPen Druer/Grapes.

I forsommeren 2022 udgav han Ingela’s Waltz – 25 New Danish Folk Melodies, en nodesamling med hans egne melodier inklusiv forslag til akkorder og historier om et liv som rejsende i musik.

Morten Alfred modtog som sagt allerede i 2004 en Danish Music Award som “Årets Danske Folk Komponist”, og han har komponeret musik til en række bands, samt til et stort antal dokumentar og naturfilm vist på TV-kanaler over store dele af verden, inklusiv ARTE, YLE, NRK, SV2, TV2, DR1, DR2, DR Kultur, Animal Planet og Discovery Channel.

Derudover har han markeret sig som freelance musikjournalist og som projektleder og organisator indenfor roots og folkemusikken. I mere end 20 år arbejdede han for Danmarks Radio som vært og producer på radioprogrammer som “Folk Nyt”, “Radium” og “Det er Dansk”, og senere for Den 2. Radio som vært og producer på magasinprogrammet “Folk Danmark”, samt som skribent på roots og folkemusikmagasiner og hjemmesider i Danmark og udland.

I skrivende stund er han formand for foreningen Mediehaven (siden 2018), og redaktør, vært og producer på bl.a. podcasten “Katten i Sækken”. Den finder man på Mediehavens digitale medieplatform, Radiofolk.dk, som i 2019 modtog en såkaldt OOaward og en DMA Folk statuette for sin rolle som public service medie for dansk folkemusik.

Morten Alfred var fra 2009 til 2014 projektleder på det danske eksportinitiativ, Danish Roots – Growing in the World, og producerede og udgav i den forbindelse en række kompilations-Cd’er med danske roots- og folkemusik bands.

I årene 2010 til 2018 var han kulturpolitisk aktiv i bestyrelsen for DJBFA (Danske Komponister og Sangskrivere), nu Autor, hvor han i de to sidste år beklædte posten som næstformand. I den forbindelse sad han i bestyrelsen for KODA (Komponister i Danmark) i perioden april 2016 til april 2017.

”Speaking of song, I haven’t mentioned Høirup’s singing. He only sang one song at this matinee concert, but the audience – packed in like sardines – loved it. A bit husky, a bit rough, and totally tender. We want more!” – Folk it!, Radio Concertzender NL

Morten Alfred Høirup spiller og turnerer i 2024 og 2025 i bl.a. Danmark og Schweiz.