Orkestre

Morten Alfred & Vingården

Lyt og del

Ny nordisk musik dyrket, høstet og raffineret i vores musikalske vingård

”Det talstærke publikums taktfaste bifald udløste et ekstranummer: ”Slottet”, der indledtes i violinen med en smuk ballade, som saxofon og guitar gled ind i. En meget sangbar melodi, lige til at nynne med på og det gjorde publikum så sandelig, også i den grad. En dejlig afslutning på en fornøjelig koncert.” Helsingør Dagblad, aug. 2023

Morten Alfred & Vingården spiller musik fortrinsvis komponeret af Morten Alfred Høirup, forarbejdet og forædlet af et team af professionelle folk fra den danske musikscene. Repertoiret består både af melodier som er modnet på den danske og internationale folkemusikscene, såvel som friske ny kompositioner.

Fra venstre: Kristian Bugge (Violin), Charlotte Andersson (Saxofoner) & Morten Alfred Høirup (Sang)

Morten Alfred & Vingården er, udover Morten Alfred selv på guitar og sang, violinist og rigsspillemand Kristian Bugge og saxofonist Charlotte Andersson. De tre udgav EPen Druer/Grapes i marts 2023.

Musikken er skrevet til at lytte såvel som danse til, og sangene handler om livet vi lever. Trioens repertoire består af titler som Ingelas vals, Slottet, Gæstebud, Mit Orkester, Vals til en gammel svensk dame, Rejsedage, Vejen jeg går og Høstfesten.

Morten Alfred har komponeret musik siden barnsben og har bl.a. modtaget en Danish Music Award som Årets Danske Folk Komponist i 2004. Han udgav i forsommeren 2022 nodesamlingen Ingela’s Waltz – 25 New Danish Folk Melodies, som inkluderer forslag til akkorder og historier om et langt liv på rejse med musikken.

Trioens lyd farves af musikernes baggrund i bl.a. traditionel dansk folkemusik, barokmusik, kirkemusik, skiffle og meget mere, og i 2024 spiller Vingården i kirker og på spillesteder og festivaler i Danmark og Schweiz.

Charlotte Andersson: Saxofoner, sang

Er uddannet saxofonist, sanger og organist, og har bl.a. gæsteoptrådt i Det Kgl. Kapel, DR Symfoniorkester og Operaen i Malmø. Andersson har turneret med barokmusik og nyere kompositionsmusik i Norden, Storbritannien, USA, og Sydkorea. Hun var med til at starte Copenhagen Saxophone Quartett med hvem hun modtog DRs P2 Pris i 2003 for bedste kammermusikindspilning. Er desuden kendt for sit arbejde med trioen Petri-Fischer-Andersson (med blokfløjtespiller Michala Petri og jazzguitarist Jacob Fischer), og med komponist og jazzpianist Thomas Clausen.

Kristian Bugge: Violin, sang

Blev i 2014 udnævnt som medlem af ’Danmarks Rigsspillemænd’, en eksklusiv forening bestående af omkring en snes spillemænd som i særlig grad har udmærket sig inden for den traditionelle danske spillemandsmusik. Kristian Bugge har modtaget en stribe priser, her i blandt DR’s Radium Pris i 2004 og en Danish Music Award som ’Årets Danske Folk Instrumentalist’ i 2016. Han turnerer løbende i store dele af verden, ikke mindst i USA, med harmonika/violin duoerne Gangspil og Jensen & Bugge. Optræder desuden med Jagdselskabet, Wenzell & Bugge, samt med folk bigbandet Habadekuk.

Morten Alfred Høirup: Guitar, mundharmonika, sang

Spillede fra ganske ung i sin fars bryllupsorkester, og blev efterhånden en del af den danske og internationale folkemusikscene. I snart fire årtier har Morten Alfred turneret over store dele af verden med traditionel såvel som ny dansk musik. Han har i den forbindelse modtaget en række Danish Music Awards (10), her i blandt ‘Årets Danske Folk Komponist 2004’, og ’Årets Traditionspris 2016’. Morten Alfred  er nok især kendt for sit arbejde med violin- og guitarduoen Haugaard & Høirup (1998 – 2008), folk/world ensemblet Himmerland (2010 – 2015), og den dansk-finsk- amerikanske trio American Café Orchestra.