NYHEDER
Nyhed

HJEM TIL DE LANGE LYSE NÆTTER!

Billede
juni 25, 2016
af Morten Alfred Høirup

“Hvis jeg havde vinger fløj jeg hjem med dig, til de lyse nætter, hils dem, hils fra mig” – fra Hils fra mig derhjemme, dansk emigrantsang fra 1922

Så er vi netop vendt hjem fra årets anden turné i USA, denne gang bød turen på 14 koncerter i staterne Minnesota, Wisconsin, Illinois og Oregon.

Vores trio, Lydom, Bugge & Høirup, er i øjeblikket pladeaktuel med det velanmeldte album “Gangspil”, og flere af vore koncerter blev TV-streamet live, ligesom vi blev interviewet til diverse radiostationer, og omtalt i adskillige avisartikler.

Vores bud på den traditionelle folkemusik fra Danmark blev i det hele taget godt modtaget af et begejstret publikum, hvoraf mange havde skandinaviske rødder.

Særligt inspirerende var besøgene på henholdsvis Nisswa-Stämman i Nisswa, Minnesota, og Scandinavian Midsummer Festival, Astoria Oregon.

På begge festivaler var der fokus på musikken som tidsmaskine, såvel som samlende kraft. Børn, unge og voksne samledes i dansen og musikken, og fik samtidig rig anledning til at snakke om hvor kommer vi fra som emigranter, hvem er vi og hvad har vi til fælles.

Et særdeles godt samtaleemne var vores version af den gamle emigrantsang “Hils fra mig derhjemme”, som jeg synger med den oprindelige tekst.

Den sang har rigtigt mange amerikanere med skandinaviske rødder enten et tæt forhold til, eller de kan huske deres forældre og/eller bedste forældre synge den med lavmælte stemmer og alvorlige ansigtsudtryk.

I vores version fremgår det til manges overraskelse at sangen oprindelig er dansk, og havde premiere i Tivoli i 1922. Sangen om den danske sømand som er bange for at miste forbindelsen til dem derhjemme, rammer direkte i enhver emigrants hjerte, hvad enten vedkommende er fra Danmark, Syrien eller Irak.

Samtalerne efter koncerterne var mange og gode, og de handlede meget om det gamle land, om dem der rejste ud, og om bekymringen for dem der blev tilbage.

Sonnich Lydom (Toradet harmonika/mundharpe), Kristian Bugge (Violin) og jeg selv vender tilbage til USA allerede i slutningen af september, hvor vi spiller på den kæmpestore emigrant-festival, “Norsk Høstfest”, i North Dakota.

Her bruger omkring 80.000 mennesker sammen en lille uge på at søge tilbage til deres skandinaviske rødder i en ganske overvældende blanding af musik, dans, traditionel madlavning, porcelænsmaling, dannelsesrejser, strikkeklubber og andet godt.

Følg Lydom, Bugge & Høirup, hør musikken og se videoerne på www.trad.dk og www.facebook.com/traddk