NYHEDER
Nyhed

Travle efterårsdage med folkemusikken

Billede
oktober 24, 2019
af Morten Alfred Høirup

Der er gang i den her i det smukke danske efterår, og for mig handler det lige nu meget om planlægning, øvning, koncerter, radio og podcasts, inden jeg drager på turné i og omkring Seattle.

September måned sluttede med en stor støttefest for RadioFolk.dk på Alice i København. Her stillede en masse gode folk og kollegaer op, og spillede gratis for at støtte den lille progressive online radiostation med det lidt underlige navn ‘RadioFolk.dk’.

Det var gode folk som Vokalselskabet Glas, Tailcoat, Det Yderste Hav, Mynsterland, Dronemusik Danmark, Vaev og Kristine Heebøll og Bølgenband. Deres støtte betyder meget for os, den inspirerer dagligt og var medvirkende årsag til at vi den måned næsten fordoblede vores lyttertal på podcasten ‘Katten i Sækken‘, som jo netop handler om den danske folkemusikscene lige nu. Tak for hjælpen venner!

Den aften blev jeg og min kollega Erling Olsen i øvrigt noget overraskende kaldt på scenen af musiker, tegner og jurymedlem Poul Lendal, og fik overrakt genreorganisationen Tempi’s ‘OOaward’, som gik til RadioFolk.dk for vores public service-arbejde med dansk folkemusik (Se billede). Vi er både glade og stolte og håber at prisen kan hjælpe os med at styrke fokus såvel på stationen som på musikken fremover.

RadioFolk.dk er ydermere blevet nomineret til en DMA Folk/World 2019 i kategorien ‘Årets Folk Formidler’, hvor vi er i skarp konkurrence med bl.a. festivalen Musik over Præstø Fjord’, så dét bliver super spændende når prismodtagerne annonceres ved den store DMA Folk/World galla fest d. 10. november på Alice i København.

At Danmark er et smukt land, ikke mindst her i efteråret, det ser man når man som musikere har det privilegium jævnligt at rejse landet rundt.

Mia med min søster Stine Bolines to hunde i en pause mellem optagelserne i hendes køkken i Volderslev, ikke langt fra Odense.

Her i oktober har jeg med stor fornøjelse arbejdet med nyt materiale og spillet koncerter med den danske sangerinde Mia Guldhammer i København, Aarhus og Ålborg, og for et par dage siden skød vi  en video i min søsters køkken i Odense, sammen med min gamle ven og kollega, filmmanden Jes Paul. Det bliver den første af en serie køkken-videoer, som vi har tænkt os at producere i de kommende måneder. P.S. Mia og jeg spiller i Copenhagen Folk Club  Metronomen på Frederiksberg i København d. 28. december, sammen med trioen Gangspil.

Jeg fik forresten en hyggelig påmindelse om at julen ikke er så langt ude i fremtiden, da jeg for nyligt var i ‘arbejdslejr’ ved den smukke Vejle Fjord med violinist Kristian Bugge og harmonikaspiller Mette Kathrine Jensen Stærk. Vi mødtes et par dage i Mettes forældres sommerhus ved Bøgeskov Strand for at planlægge vores lille jyske juleturné i december, den glæder jeg mig til, koncertprogrammet bliver fyldt med små juleoverraskelser, kan jeg godt love.

I forbindelse med at min gamle far, Fin Alfred Larsen her i oktober kan fejre både 70 år med musikken og 80 års fødselsdag, har jeg produceret et elektronisk album med et udvalg af sange fra en håndfuld af Fins seneste udgivelser. Det finder du på bl.a. Spotify. Desuden har jeg været med ham ude at spille et par koncerter henholdsvis på Mors og på Falster, og det har været en stor fornøjelse, smadder hyggeligt og i øvrigt meget inspirerende at være med til. Og hvilken en fantastisk flot og mangfoldig natur de to områder hver især kan byde på!

Fin Alfred Larsen fylder 80 år d. 25. oktober. Hans mor gav ham en banjo da han fyldte 10 år, og lovning på en krone hver gang han lærte en ny sang.

Podcasten Katten i Sækkens oktober-udgave blev som sædvanligt samlet og redigeret her hjemme på fjerde sal, og denne gang satte vi fokus på de mange priser på den danske folkemusikscene, nu hvor vi bl.a. har OOawards, DMA Folk/World 2019 og Tinglutiprisen. Jeg interviewer både prismodtagere og jubilarer, og spiller en masse ny musik i denne ikke mindre end 67. udgave af podcasten Katten i Sækken. Tænk engang: Jeg skal nu til at forberede udgave nummer 68. af Katten i Sækken – det er dog alligevel noget!

Jeg er i øvrigt lige nu midt i processen med at redigere otte koncerter som Peter Hellesøe indspillede på Folk Spot Denmark på Tønder Festival sidste weekend i august. Koncerterne som præsenteres på engelsk, er ikke bare gode til at vise den store verden hvad vi har at byde på herhjemme, de er også vigtig dokumentation i en tid hvor folkemusikken i Danmark ikke har den store mediebevågenhed.

I slutningen af oktober flyver jeg til Seattle for at spille en håndfuld koncerter med den amerikanske violinist Ruthie Dornfeld, som jeg har kendt og spillet med siden midten af 80’erne. Vi har også komponeret musik sammen i årenes løb – ja, faktisk så sent som i september måned – og det fortsætter vi med når nu vi mødes igen.

Kristian Bugge, Mette Kathrine og jeg selv i en pause under planlægningen af vores jyske julekoncerter midt i december.Mette har taget nissetrøjen på, og det er Vejle Fjord i baggrunden.

Mens jeg er i Seattle interviewer jeg også forskellige folk til Katten i Sækken, og mødes med såvel venner som kollegaer og ny kontakter. Og så skal vi en tur rundt og rode i kasser på lokale loppemarkeder og antik-bikse, det bliver også sjovt.

Arbejdsmæssigt set kommer jeg til at runde mit år af med de før omtalte julekoncerter med Mette Kathrine Jensen Stærk og Kristian Bugge, og det bliver helt sikkert en sjov måde at komme i julestemning på. Faktisk tager jeg jævnligt mig selv i at gå og nynne julesange i disse dejlige efterårsdage, men mere om det i min næste opdatering. Vi høres ved 🙂